marți, ianuarie 08, 2008

diverse

Un post general care nu este intre celelate cu eventuale intrebari si in masura puterilor cu raspunsuri.

10 comentarii:

Anonim spunea...

sunt gabi.
asi vera sa imi cumpar o casuta in suedia.
vroiam sa stiu mai multe detalii despre sistemul inmobiliar din Suedia.
am intzeles ca este diferit fatza de restul europei.
cineva spunea ca sa nu uit avocatul cand semnez un act(atat de inchiriere cat si de vanzare cumparare.
multumesc

Anonim spunea...

Buna Gabi
Am sa adaug un subiect de imobiliare in weekendul asta cu niste informatii.

Anonim spunea...

sunt alex c. in primul rand multe multumiri si felicitari, anda!
a propos de imobiliare, am vazut pe site-uri (bovision de ex.) foarte putine apartamente/case de inchiriat (hyra se spune, nu?), iar la toate data de inchiriere este 01 mai 2008. este o data fixa, de la care se inchiriaza apartamente/case in rest fiind dificila inchirierea lor?
ce sanse as avea ca roman nou-venit sa inchiriez o garsoniera (ma gandesc la zona Malmo-Lund eventual Landskrona, helsingborg, Trelleborg, in orice caz in Skane)? intentionam sa vin la 1 iunie dar daca e nevoie am sa vin de la 20 aprilie...
iar in legatura cu preturile am vazut de ex. sume in jur de 4-5000 Kr/luna si nimic referitor la avgift....sa inteleg ca avgift este inclus in aceasta suma ?

multe multumiri anticipate si felicitari!

ella spunea...

Buna Alex
Apartamente = data de 1 maj e doar o data aleasa de ei. Nu exista o data speciala cand se dau spre inchiriere, dar de obicei e la sfarsitul/inceputul lunii.

Sanse sa inchiriezi e cam greu daca nu ai servici sau un venit in vreun fel.
Sunt doua feluri, particulari si comuna (judet sau oras)care anunta apartamente libere. Eu as crede ca mai repede gasesti apart. la cei care sunt particulari decat cei care inchiriaza prin comuna. La comuna exista posibilitate sa te inscrii, cum ar fi la coada. De ex malmö are o pagina speciala. Si privatii au paginile lor unde anunnta apartamente libere.
Dar cel mai important in mai toate cazurile (privat si comuna) totul depinde de venit, asta pentru ca sa dovedesti ca ai cu ce sa platesti chiria.
De garantii financiare nu prea stiu (o sa ma uit) dar daca arati ca poti sa platesti pe cateva luni inainte ma gandesc ca e mai usor.

Agift = taxa lunara se numeste cand e vorba de apartament cumparat.
Chirie = Hyra = taxa lunara cand e apartament de inchiriat

O alta posibilitate sa gasesti pe cineva care inchiriaza la mana a doua pe vreo 6 luni-un an si apoi te orientezi.

Am incercat sa raspund la tot dar daca am uitat ceva scrie.

Success

Anonim spunea...

alex sunt
iti multumesc mult pentru raspuns
am inteles diferenta acum intre avgift si hyra. intrebarea care persista este insa urmatoarea: la apartamentele de vanzare se specifica cuantumul acestui avgift, sa dam un exemplu 4000 kr/man.
la apartamentele de inchiriat se specifica cuantumul hyra, sa dam un exemplu poate fi tot 4000 kr/man.
sa inteleg ca daca inchiriezi asta este TOATA suma pe care o platesti? nu e ca in Romania chirie+intretinere? eu aemuind cu situatia din Romania, la noi daca ai un ap proprietate platesti numai intretinere, daca ai unul in chirie platesti chirie+intretinere...aici este nelamurirea mea, mai ales ca din cata suedeza inteleg eu (...invat!...:P) acest hyra include in cele mai multe cazuri varme, vatten, brodband, kabelTV ...
am inteles eu gresit?
de ce te tot intreb: as dori sa imi fac foarte foarte bine calculele inainte sa plec...una ar fi sa platesc 4-5000 kr/man pe un apartament inchiriat, alta ar fi sa platesc 4-5000 chirie si INCA 4-5000 intretinere....repet, eu asemuiesc cu ce este la noi, probabil acolo este cu totul altfel.
o alta intrebare de-a mea ar fi daca as putea sa prezint bani cash oare, sau un extras de card sau se fac chiar un depozit proprietarului cu 2-3 luni hyra in avans ca garantie...
si inca ceva: am citit pe indelete cum e cu inchiriatul si cu subinchiriatul si nu-mi-e foarte limpede....daca as subinchiria care ar fi diferentele majore de bani/conditii?
iti multumesc din nou, este foarte bine sa raspundem si aici ca sa citeasca toti doritorii daca esti amabila insa ti-as pune cateva intrebari si pe e-mail iar daca ti se pare OK si de folos si pentru altii, le vom pune si aici. numai daca doresti si nu consideri ca iti incalc private life :) adresa mea de e-mail este alexchiciu@yahoo.com
iti multumesc mult din nou!

ella spunea...

Buna Alex
E foarte bine ca it faci "calculul" si nu numai pleci la drum.

Cand inchiriezi in hyra se include(in general)=apa, caldura, cabluTV. Ce se plateste apoi separat este curentul, telefon, broadband (se=bredband) si alte eventuale cheltuieli.

Cnad cumperi in avgift se include =apa, curentul, cabluTV(nu intotdeauna,dar in majoritatea cazurilor, depinde ce intelegeri are asociatia). In avgift poate fii inclusa si bredband (si aici depinde de asociate). Si aici se plateste separat curent, tel si alte cheluieli. La ap. cumparat e diferenta ca pe langa avgift se plateste rata la banca daca ai imprumutat bani pentru a plati apartamentul.

Apartamnet subinchiriat (se=andrahand) platesti chiria aprtamentului cum o platesti cand inchiriezi normal. Nu stiu daca cel care subinciriaza cere mai mult de chirie (nu ar trebui). Persoanele care subinchiriaza o fac asta pentru ca sunt plecati la studii, serviciu in alta localitate si nu vor sa plateasca doua chirii pe timpul cat sunt plecati dar vor sa isi pastreze apartamentul.

Despre a prezenta bani, cred ca usureaza dar e bine sa fii atent sa scrii contractul de chirie si sa mentionezi ca ai platit chiria inainte sa nu iti ceara dublu. In general e bine sa ai hartii scrise cam pentru orice sa nu fie probleme.

Anonim spunea...

foarte tari sunt idicatiile tale. ar fi trebuit sa dau peste blogul tau mai demult cand nu stiam ce si cum pe aici prin Suedia. Apropos tu de cand esti in Suedia?

Anonim spunea...

BUNA,ANDA! MI-AS DORII SA AFLU MAI MULTE DESPRE INVATAMANTUL PRIMAR DIN SUEDIA(GRUNDSKOLA)DIN CE AM MAI CITI ACEST CICLU AR CUPRINDE CLASELE 1-8.CE ACTE SUNT NECESARE,CE FORMALITATI TREBUIESC INDEPLINITE? SI ORICE ALTE INFORMATII DESPRE ACEST SUBIECT SUNT F.IMPORTANTE!MULTUMESC!

Anonim spunea...

Buna Alexa
Nu stiu prea multe despre grundskola, nu am facut-o aici. Este vorba de grundskola pentru elevi de varsta de scoala sau adulti? La lincul asta este "Kontakta oss", poti sa le scrii in engleza si sa intrebi.
http://www.skolverket.se/sb/d/663
Sau pe romaneste prin google, e tradus in general destul de bine: http://translate.google.se/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.skolverket.se%2Fsb%2Fd%2F663&sl=sv&tl=ro&hl=sv&ie=UTF-8

Anonim spunea...

BUNA,ANDA!DA,ESTE VORBA DESPRE GRUNDSKOLA PT.ELEVI(10 ANI)NU PT.ADULTI!IMI SUNT DE MARE AJUTOR INFORMATIILE PUBLICATE DE TINE SI ITI MULTUMESC TARE MULT,IAR HARTA CU FORMELE DE INVATAMANT SI CU DURATA LOR ESTE EXTRAORDINARA!!!!!ESTE F.EXPLICITA!MULTUMESC PT.TOT CE FACI!NUMAI BINE SI MULTE SALUTARI DE LA MALUL MARII NEGRE DIN CONSTANTA!ALEXA!

Daya Earth Blogger Template