joi, mai 01, 2008

Midsommar

Mijlocul verii - Midsommar

Midsommar este o sarbatoare mare in Suedia care incepe intotdeauna intr-o vineri. Din 1953 se sarbatoreste ziua de Midsommar sambata care cade intre 20-26 iunie. Joia inainte de sarbatoare banci, magazine, locuri de munca inchid mai devreme, si din pacate este si cea mai grea zi de trafic, in care toti se grabesc sa lase orasul cat mai repede. Multi suedezi incep concediul de vara dupa midsommar, asa ca ce mai bun fel de al incepe prin sarbatoare.
Din traditie se incepe ziua cu flori, culese care se leaga in coroana care apoi se impodobeste pe "Majstång" sau "Midsommarstång"- pari impodobiti cu frunze si flori este simbolul de midsommar. In jurul lui danseaza adulti si copii in cerc si canta.
Nopatea de midsommar este plina de superstitii. Se spune ca daca fetele culeg 7 (unii spun 9) flori salbatice si le pune sub perna isi viseaza viitorul sot.
Dar sarbatoarea a devenit si una cu bauturi si incaierari la locurile de festivitate.
Midsommar este i perioada populara pentru casatorii si boteze.

Gastronomie de Midsommar

La midsommar se obisnueste sa se manance primii cartofi noi fierti cu marar, "matjesill" - pestein conserva cu condimente speciale, smantana si ceapa rosie. Apoi ceva de la gratar, si ca desert primele capsuni ale anului cu lapte. La mancare se serveste bere rece si tuica- "brännvin" sau "nubbe" care preferabil este cu condimente.
Fiecare umplutura al paharului de snaps este un motiv de un cantec nou, dar acum se canta ceva special - "snapsvisa" - cantece de snaps si.... cat mai indraznete atat mai bine.

0 comentarii:

Daya Earth Blogger Template