sâmbătă, iunie 28, 2008

Invatamant superior

Facultate/Universitate - Högskola
Din cat am inteles diferenta intre facultate si Universitate este ca la Univeristate se face si cercetare (doctorsexamen) in afara programelor de facultate.

Pentru depunerea cererilor de admitere se foloseste pagina Studera si mai toate facultatile au un linc care duce la aceasta pagina. Unele facultati ofera posibilitatea de a depune cerere online prin formulare webb - webbanmälan.
Informatii despre procesul de admitere de la depunerea cererii pana la inceperea cursurilor.

La facultate se poate alege cursuri individuale sau programe complete.
Pentru a putea fii admis se cer conditii de baza (grundläggande behörighet) sau speciale (särskild behörighet) care sunt diferite in functie de ce alegi si completarea se poate de ex. face prin Komvux.
Alta metoda este sa dai Högskoleprovet, un test pe baza caruia poti sa depui cere de admitere. Invatamant este la frecventa, jumatate de timp, distanta.

Persoane care au diploma de liceu din alte tari pot sa depuna cerere la facultati in Suedia.

Adrese la facultati in Suedia.
Programe si subiecte de studii, grundnivå- de baza, avanceratnivå- avansat. Pentru informatii cea mai simpla metode este de a trimite un mail, toate au un linc de contacte.

Este gratis sa studiezi la facultate in Suedia, ce se plateste este doar o suma simbolica pentru administratie. Cheltuieli in timpul studiilor, locuinta, mancare, material de studii se poate finanta prin "studiemedel" - ajutor de studii.

MBA
Master se poate studia la diferite facultati in functie de domeniu

1 comentarii:

Ozana spunea...

Buna Anda,
este foarte util siteul tau, ma ajuta sa-mi dau seama cam ce se petrece in Suedia, chiar daca postarile tale sunt destul de vechi.
Am cateva intrebari precum:
Acolo in Suedia facultatile nu sunt ca-n Romania? De exemplu, aici este:
facultatea de medicina, facultatea de medicina veterinara, universitatea tehnica ce cuprinde facultatea de arhitectura si asa mai departe adica aranjate pe categorii.

Intreb pentru ca planuiesc sa plec din Romania, intr-una dintre tarile nordice, nu am o idee inca unde, dar vreau sa ma interesez bine inainte de a face aceasta schimbare. La anul termin liceul si doresc sa fac facultatea de design interior sau de fotografie. Una dintre acestea doua, dar nu am gasit nicaieri facultati de genul.
Crezi ca ma poti ajuta?

Daya Earth Blogger Template