sâmbătă, februarie 16, 2008

Piata imobiliara

Piata imobiliara aici ca si peste tot este in continua schimbare. Preturile la apartamente, vile, case de vara, cresc si scad in general in functie de cum este rata (ränta) impusa de banca centrala (Riksbanken) si ca si peste tot de economia in general.

Pentru a cumpara/vinde proprietate se poate face
1. Prin intermediul unui Agent Imobiliar (fastighetsmäklare, sau scurt mäklare).
Agentul imobiliar este doar un intermediar intre vanzator si cumparator si trebuie sa fie autorizat pentru a face asta si sa respecte reguli stricte in aceasta tranzactie. Comisionul agentului imobiliar, de regula intre 3-5 % din pretul de vinzare difera de la agentie la agentie, unii au procent altii suma fixa. In acest comision include ajutor cu evaluare, anunt, aratare proprietate, contracte si alte contacte.
Vinzatorul proprietatii este cel care plateste acest comision.

2. Privat
Daca alegi sa cumperi/vinzi privat, fara agent imobiliar ar trebui totusi intotdeauna sa se apeleze la o banca, un agent imobiliar pentru a se complecta corect contractul de cumparare si alte acte si documente. Asta si pentru a realiza tranzactia de bani in un mod sigur pentru toate partile.
E important cand alegi sa cumperi/vinzi privat sa ai cat mai multe informatii posibile daca se ivesc discutii, conflicte sau probleme.
Posibilitatea exista dar e o afacere mare si cred ca tot mai sigur e sa mergi prin agent.
Avocat - poate fii folositor special cand se cumpara dintr-o tara in alta dar nu este o obligatie in Suedia.

Cateva forme de locuinta cu proprietate:

Bostadsrättslägenhet
Apartament proprietate personala, dar care apartine unei asociatii a proprietarilor si pentru a locui aici vei deveni si tu ca proprietar membru in aceasa asociatie. Cand cumperi un astfel de apartament exista in plus de summa de imprumut pentru apartament un fel de taxa lunara (avgift) care include diferite cheltuieli - de obicei apa, cablu, curatenie in scara, curte, si altele. Cand cumperi astfel de apartament cumperi dreptul de a locui in acest apartament.
Asociatia are legi si reguli care trebuie respectate.

Villa
Vila, proprietate personala. Aici exista forme unde pamantul este cumparat propriu sau se plateste o taxa stabilita pe un anumit numar de ani.

Hus - Småhus
Casa, proprietate personala, cam aceeasi forma ca si vila. Se refera la casa mai mica decat vila si sunt independete, adica nu legate de alte case.
Exista si alte forme unde un numar de case sunt legate unele de altele si se pot numi atunci kedjehus, radhus(case mai multe legate una de alta) sau parhus (cel putin trei case legate una de alta, de obicei destinate pt doua familii).

Fritidshus sau sommarstuga
Casa de vara

3 comentarii:

Anonim spunea...

sunt alex c. in primul rand multe multumiri si felicitari, anda!

pana sa cumpar, ma gandeam sa vin sa inchiriez un an sa vad cam ce si cum :)

a propos de imobiliare, stiu ca ai postat mai demult despre inchirieri dar am si niste nelamuriri daca esti amabila sa ma ajuti un picutz: am vazut pe site-uri (bovision de ex.) foarte putine apartamente/case de inchiriat (hyra se spune, nu?), iar la toate data de inchiriere este 01 mai 2008. este o data fixa, de la care se inchiriaza apartamente/case in rest fiind dificila inchirierea lor?
ce sanse as avea ca roman nou-venit sa inchiriez o garsoniera (ma gandesc la zona Malmo-Lund eventual Landskrona, Helsingborg, Trelleborg, in orice caz in Skane)? intentionam sa vin la 1 iunie dar daca e nevoie am sa vin de la 20 aprilie...Totusi, intrebarea care persista este daca au curaj/disponibilitate sa inchirieze asa, unui nou-venit? pot depune ceva garantii financiare cumva? l-ar face pe proprietar mai increzator....nush...zic si eu....sau cum ar trebui oare?

iar in legatura cu preturile la inchiriere am vazut de ex. pt. garsoniere sume in jur de 4-5000 Kr/luna si nimic referitor la avgift....sa inteleg ca avgift este inclus in aceasta suma ?

multe multumiri anticipate si felicitari!

ALEXA spunea...

ITI MULTUMESC PTR.TOATE INFORMATIILE!SUNT F.NECESARE PTR.CINE DORESTE SA VINA IN SUEDIA!DACA AI POSIBILITATEA DE A DETALIA CUMPARAREA DREPTULUI DE SEDERE INTR-UN IMOBIL(BOSTADSRATT)DE EX.:DACA ACEST DREPT POATE FI LASAT/CEDAT COPIILOR,DACA EXISTA CONDITII SI CARE SUNT ACESTEA PTR.A FI ACCEPTAT DE ASOCIATIA DE PROPRIETARI,DACA SE POATE VINDE ACEST DREPT UNEI ALTE PERSOANE,CE IMPLICA SA FI MEMBRUL RESPECTIVEI ASOCIATII...ETC!ADICA CAM TOT CE POTI AFLA DESPRE ACEST DREPT!INCA O DATA MULTUMIRI PTR.CEEA CE FACI SI NUMAI BINE DE LA MALUL MARII NEGRE(DEOCAMDATA)ALEXA,CONSTANTA.

Anonim spunea...

Asta este un subiect mare dar pe scurt:
Exista drept de mostenire pentru copii, o conditie este ca acestia sa fie acceptati de asociatie asa cum tu esti cand cumperi apartamentul. Pentru a fii acceptat in asociatia de locatari se lasa o cerere inainte de a cumpara apartamentul, nu stiu exact dar ma gandesc ca acestia controleaza daca ai servici, daca ai platit cheltuieli la timp si nu ai "betalningsanmärkningar" - sa nu fii rau platnic, si asta aici se controlleaza f usor.
Asociatia este representantul locatarilor, ei hotarasc in sedintele lor daca se vor face imbunatatiri. Tu ca locatar ai dreptul sa iti spui parerea si daca sunt multi care nu sunt de acord nu se face schimbarea. Sa locuiesti in BR (bostadsrätt) insemana ca:
- ceea ce cumperi (ap) este doar dreptul de a locui in aparatament, acesta este de fapt propietarea asociatie, tu si ceilalti locatari locuiti cum ar fii in colectivul asta, impartiti toate cheltuieliler mari de imbunatatire prin a plati acest Avgift pe luna, care se mareste daca investitiile sunt mari, nu pre multe ai de a zice acolo...
- sa inchiriezi apratamentul la mana a doua trebuie sa ceri aprobarea asociatiei
- sa faci schimbari radicale trebuie sa fceri aprobarea asociatiei
Multe altete, ar trebui i carte intreaga dar...Cand cumperi BR nu cumperi ceva ce este al tau si poti sa faci ce vrei cu el, ca sii in Romania...iei imprumut de mii de coroane pentru un drept de a locui intr-un apartement care de fapt nu este al tau, sa faci ce vrei.
Mie sistemul nu prea imi place, e cam colectivist si nu prea exista in alte tari, dar...o noutate pe care o astept cu nerabdare si propunere care acum este la guvern: vor sa introduca modul de a putea cumpara aprtament care sa fie al tau proprietate...adica asa cum este in Romania...daca se aproba se va numi "ägarlägenhet"...hotarirea se va lua in iunie...pana atunci astept.

Daya Earth Blogger Template