luni, decembrie 31, 2007

Locuinta

Sa gasesti locuinta nu este usor mai ales in orasele mari. Este lipsa de apartamente pana si pentru cei care sunt aici. Sper ca paginile de mai jos ajuta putin in privinta asta. Majoritatea paginilor sunt in suedeza, unele se plateste si unele se cere sa te inregistrezi ca membru sa poti vedea mai multe informatii sau pt a lua contact.

Cand inchiriezi apartament se scrie un contract care are date despre locuinta = hyreskontrakt. Nume, nrpersonal (personnummer), adresa, telefon si persoana de contact, ca apartamentul se inchiriaza drept locuinta, chiria, metri patrati, daca se include in chirie apa, caldura, curent(in unele cazuri da), eventuale cheluieli pentru garaj, loc de parcare, cabluTV, internet. Alte puncte sunt felul in care se va plati chiria si data la care se plateste(de obicei la sfarsitul lunii). Daca apartamenul este mobilat sau nu si daca si cum aceasta se plateste. Alte cheltueli incluse sau nu in chirie se specifica, loc in beci, la mansarda.

Microdictionar:
bostad uthyres - locuinta spre inchiriere
ledig bostad - locuinta libera
inneboende - la cineva in gazda

hyresrätt - ap. cu chirie
andrahand - ap. la mana a doua
lägenhetsbyte - schimbare locuinta


Linkuri cautare locuinta
Bostaddirekt
Bostadstips
Bytlya
Hyrestorget
Bovision
- ap spre inchiriere, in engelza - tenancy rights
Nybostad
Lazybee
lgh - anunturi private cu locuinte de inchiriat, schimbat locuinte
blocket
Hyresjakten - anunturi ap.
Locuinte Stockholm - pagina oficiala
Stena Fastigheter - pt a vedea apart. libere apasa pe oras sub "Lediga bostäder"
Wallenstam - proprietar privat cu ap de inchiriat

abc - anunturi pt camere sau oferte a locui in gazda, sau impartit cu cineva

Locuinta la mana a doua
Poti sa inchiriezi la mana a doua pe o perioada mai lunga sau scurta de timp.
Contract cand inchiriezi la mana a doua:
- Numele persoanei caruia ii apartine locuinta, adresa, timpul cat se inchiriaza, chiria, alte cheltueli incluse, nr camere, daca este mobilat sau nu si in cazul acesta lista cu ce se gaseste in apartament.
- Daca se fac daune cand ap se inchiriaza la mana a doua persoana trebuie sa despagubeasca cel care are apartamentul. E destul de obisnuit ca se plateste un tip de avans summa care se da inapoi cand se lasa apartamentul.
- Este foarte important sa se specifice data de cand pana cand se inchiriaza apartamentul. Cel care are apartmentul la prima mana are raspunderea pentru apartament si acesta poate fii dat afara daca cel ce inchiriaza la mana a doua nu respecta regulile.

Anunturi cu inchirieri la mana a doua
Andrahand
Hyrbostad - costa pentru a afla mai multe informatii

0 comentarii:

Daya Earth Blogger Template