luni, decembrie 31, 2007

Nou in Suedia

Sunt multe informatii care sunt importante cand te muti in o tara noua. Aici cateva din ce eu cred ca e bine sa fie stiute cand ai ajuns in Suedia.

O pagina buna de pornire pentru informatii este ambasada Romaniei.


In Suedia pana la trei luni
Cetatenii statelor membre UE au dreptul de a sta pe teritoriul Suediei timp de trei luni, perioada in care exista drept de rezidenta si drept de munca care se obtine automat, fara a indeplini nici o alta formalitate.

In Suedia mai mult de trei luni
Daca stai in Suedia mai mult de trei luni este nevoie de - uppehållsrätt - drept de sedere. Inregistrarea se face la

Autoritatea pentru Migratie - Migrationsverket.

Ca cetatean UE/EES poti sa incepi sa lucrezi direct.
Formularul completat poate fi trimis prin posta Autoritatii pentru Migratie sau poate fi depus personal la unul dintre sediile acestei institutii. Pentru cei angajati si studentii exista posibilitatea inregistrarii prin intermediul internetului.
Documetul doveditor al inregistrarii va fi trimis la adresa declarata din Suedia.

In Suedia cand ai primit servici
Cand ai primit servici trebuie sa platesti impozite. Pentru asta trebuie sa fii inregistrat in evidenta populatiei (folkbokföring).
Aici se solicita „un numar personal” = personnummer si este necesar pentru a plati taxe si impozite dar si pentru a beneficia de sistemul de asigurari sociale. Se obtine de la

Skatteverket (Swedish Tax Agency)
Skatteverket info in engelza

Sistemul de asigurari sociale
Daca ai copii sau esti bolnav poti avea drept la ajutor. Informatii despre sistemul social din Suedia si Asigurarea medicala europeana

Asigurare sociala - Försäkringskassan - info in engleza
Asigurare medicala - European Health Insurance Card

13 comentarii:

Danemarca spunea...

Buna ziua, Va felicitam pentru blog. Asteptam cit mai multe postari. Vom pune si noi feedul dvs la noi in site , chiar in prima pagina . www.suedia.se , MSg ID : Scandinavdk@yahoo.com

Anonim spunea...

Buna ideea ta, Anda! Vad ca mai exista altruisti in zilele astea...
E destul de greu de aflat informatii de acest gen despre Suedia si te apreciez pentru ce faci !
DAR, sa speram ca vor ajunge cat mai putini romani acolo din categoria celor care ne vor face de ras prin comportamentul lor.
Pe curand !

ella spunea...

Fiecare e raspunzator pentru faptele care le face. Si oricum am incerca sunt tot felul de oameni...

kleo spunea...

Anda se poate te rog frumos, daca stii, sa imi dai ceva informatii legate de casatoria cu cetatean suedez, acte necesare din partea amandurora, casatorie ce va fi legalizata in Suedia.Am scris la Ambasada Romaniei din Swe dar nu mi-au raspuns...Multumesc anticipat

ella spunea...

Nu prea stiu prea multe. Ce am gasit este informatie de la skatteverket si despre un formular care trebuie, numit Hindersprövning. Apoi nu stiu cum e daca tu esti in Ro, sau cetateanul suedez sau amindoi aici sau acolo. Iti trimit linkul:
http://www.skatteverket.se/folkbokforing/ovrigt/aktenskap.4.18e1b10334ebe8bc80004956.html
Numai bine si scrie daca mai e ceva.

kleo spunea...

Multumesc frumos Anda!

Anonim spunea...

proba

Anonim spunea...

Buna ziua! Ma numesc Iacob. Am rugamintea, caci n-am gasit inca informatia dorita. Asi dori sa lucrez pe cont propriu in Suedia. Sub forma de genul cum e la noi sa fiu Persoana Fizica Autorizata si sa pot emite facturi. Eu in Romania - Iasi activez de 5 ani ca P.F.A. Oare ce conditii trebuie sa intrunesc si sa pot activa in Stockolm, de exemplu? Multumesc anticipat si urez tuturor mult succes!!! IACOB

Anonim spunea...

Buna Iacob
Pe cont propriu insemana ca vrei sa iti deshizi firma? In acest caz cam in ce domeniu. Poate mai multe explicatii despre acest PFA, sunt plecata de mult si nu prea stiu ce insemana. Mai multe informatii si incerc sa aflu cate ceva.

Anonim spunea...

Buna Anda,
Ma numesc Roxana, si, impreuna cu sotul si baietelul nostru vrem sa ne stabilim in Suedia. Mai precis in Vastaras. Soacrea mea este din '90 stabilita in Suedia, este casatorita cu un suedez.Bun, am citit informatiile de pe blogg-ul tau (foarte uitile, de altfel) si, pentru asta iti multumesc.Ma intereseaza, in primul rand, scoala.Pentru copil. Are 6 ani si, bineinteles ca nu stie suedeza.Imi poti da mai multe informatii privind inscrierea la scoala, te rog? Noi vom merge acum, pe 5 iulie in Suedia (stam 2 saptamani), timp in care ne vom mai interesa si la Biroul de migratie. Intentionam sa venim definitiv la anu' prin primavara.Intre timp, vom lua si meditatii de limba suedeza :) Multumesc frumos pentru informatiile pe care ni le oferi.

Anonim spunea...

Buna Roxana
Sincer nu stiu pre multe despre inscriere la scoala dar ma gandesc ca va trebui sa primeasca numar personal si apoi nu cred ca va vreo problema. Dar daca tot mergi in Suedia si ai soacra si un suedez sunt singura ca se va rezolva totul.

alina spunea...

Buna, Anda ! Cinste tie ! :) Sunt Alina, iti scriu (inca) din Romania si sper cat de curand sa ne ~auzim~ din Suedia. Iti multumesc pt site si informatii, le ~devorez~. Am ceva emotii legate de plecarea din tara, dar sunt si increzatoare. Te invidiez (in sens pozitiv, desigur) ca esti cetatean suedez. :) As avea o intrebare. Crezi ca eu si prietenul meu am avea sanse mai mari sa ne gasim o locuinta de inchiriat la periferia orasului Stockholm sau intr-o localitate relativ apropiata ? Inteleg ca sunt ceva probleme cu locuintele. Multumesc frumos. Cu bine !

Anonim spunea...

Buna Alina
Cred ca in apropiere e mai usor dar mai in toata zona Stockholm e greu de gasit. Se rezolva poate daca gasiti ceva la mana a doua pentru inceput.
Succes

Daya Earth Blogger Template